Marrakech, sprookjesstad uit 1001 nacht?! - Reisverslag uit Rabat, Marokko van Mariska & Arjan - WaarBenJij.nu Marrakech, sprookjesstad uit 1001 nacht?! - Reisverslag uit Rabat, Marokko van Mariska & Arjan - WaarBenJij.nu

Marrakech, sprookjesstad uit 1001 nacht?!

Door: Mariska

Blijf op de hoogte en volg Mariska & Arjan

10 September 2008 | Marokko, Rabat

Na een voor ons doen korte vliegreis zijn we zondagochtend 7 september vroeg aangekomen in Marrakech. Het eerste wat opviel was het enorme ooievaarsnest met ooievaar op de stadspoort! Later ontdekken we dat deze stad volzit met ooievaars en ze allemaal rond dezelfde tijd rond gaan vliegen, een zeer mooi gezicht!Onze taxi chauffeur kon onze Riad niet eens in een keer vinden in de doolhof van alle steegjes in de medina dus dat beloofde wat voor ons! Maar met wat hulp kwamen we vrij snel op de goede plek.
We werden hartelijk ontvangen met thee ondanks de ramadan. Onze kamer is klein maar knus en schoon en de Riad (klein gasthuis bij mensen thuis veelal midden in de medina) is leuk, de mensen vriendelijk en het dakterras voorzien van kussens, matrassen en zitjes heerlijk! Dank aan Marloes voor deze goede tip!
Marrakech bestaat uit 2 delen. Het oude deel, en hoe kan het ook anders, het nieuwe deel. De medina is 1 grote chaos en wirwar van smalle steegjes, souks (smalle steegjes vol marktkraamjes en andere winkeltjes) waar paard en wagen, brommers, ezels, voetgangers etc door elkaar heen gaan en kooplui je overal naar binnen proberen te schreeuwen. Brommers rijden overal dwars doorheen en gaan ervanuit dat jij ten alle tijden overal heen kan uitwijken, wat niet altijd lukt, dus al vrij snel zagn we een brommer tegen een muur aanknallen; In deze wirwar aan steegjes hebben we de eerste dag doorgebracht en tussendoor vooral veel geslapen. s Avonds gegeten op het grote plein waar het elke avond volstaat met tientallen eettentjes die allemaal dezelfde gerechten maken. Overal staat een ijzeren kraam met daarin een uitstalling van groente, vlees en vis. Om de kraam heen staan lange tafels waaraan je kan aanschuiven. Bij elk kraamje staan diverse mannen je naar binen te praten.Heerlijk eten overigens. Verder staan er ook tientallen wagens naast elkaar met sinaasappelsap en dadels. Daarna verandert het plein in 1 grote drukte, met diverse lokale optredens van storytellers, trommelaars, dansers,vuurspuwers, kaart en handlezers, hennavervende dames,een mini golfbaan, spelletjes en mannen met aapjes aan een ketting ( ik weet meteen weer waarom ik lid ben geworden van stichting AAP in Nl.)

De 2e dag hebben we 2 oude koningspaleizen bezichtigd, een mooie botanische tuin en gerelaxed op ons dakterras. De avond wederom op het plein gegeten. Grappig is de grote verschillen in kleding te zien, voornamelijk bij vrouwen. Van burkas tot westers. Wat momenteel erg hip is hier zijn lange gewaden met een puntmuts eraanvast, voorzien van tijger, luipaard of zebra print......IEHHHHH

De 3e en voor ons tevens laatste dag in Marrakech hebben we weinig bijzonders gedaan. Het was eigenlijk te warm om veel te doen dus we hebben ons beperkt tot het regelen van buskaartjes voor de volgende dag, het bezoeken van een moskee, lezen in het park en op het dakterras. s Avonds wel op het plein gegeten, maar wat minder leuke ervaringen opgedaan zoals die aapjes die ondanks nee toch op je schouder gezet worden (ik heb het daar dus duidelijk niet op, arme beesten) en een dronke man, of op enig andere manier ver heen, die t nodig vond op Arjan te tuffen. Verder natuurlijk de bedelaars en straatschoffies die je toch proberen geld af te troggelen. Dit maakt het weer realiteit en niet helemaal de sprookjesstad....

Lang genoeg in Maarrakech geweest, tijd om onze spullen te pakken en verder te trekken. We hadden buskaartjes voor Skoura gekocht, maar vlak voordat de bus daar arriveerde kwamen we in gesprek met een jongen hiervandaan die ons adviseerde nog wat verder door te reizen dus dat hebben we gedaan. Even (met behulp van deze aardige gozer) overleg met de buschauffeur, bijbetalen en doorgaan. (verliep niet helemaal soepel, want chauffeur wilde ons er al eerder uit zetten, maar met poot stijf en bijbetalen blijven zitten. Hij probeerde zelfs die jongen bij te laten betalen. haha, t is ook overal hetzelfde liedje. Maar niet gelukt en we hebben dus ook de gewone prijzen betaald ontdekten we bij navraag)
Nu zitten we hier dus na een bustocht van zo n 8 uur de stad uit, door de bergen en begin van droge rotsige omgeving met hier en daar oases met veel groen en palmbomen, in Tinerhir, een stad in een oase in een verder enorm droge omgeving. In deze omgeving zijn veel (vervallen) kastelen wat een bijzondere aanblik geeft aan t dorre landschap.
Verder zijn er een aantal kloven, waar we er in ieder geval 2 van gaan bezoeken en in gaan wandelen/klauteren.
Als vrouw word ik gelukkig niet echt lastig gevallen.( nu kleed ik me daar ook enigszins op door geen korte broeken en in de stad geen hemdjes te dragen, door te bloot gekleed te gaan tast je hier de eer van je fanilie aan)

• 10 September 2008 - 20:55

Inge:

Klinkt weer heerlijk daar bij jullie! En idd erg irritant dat ze toch die aapjes op je schouder neerzetten grrrr!
    Fijne reis verder! xxx

• 10 September 2008 - 21:40

Nel Vermeij:

Hoi Maris en Arjan
    Fijn om weer op de hoogte gehouden te worden via jullie reissite. Wat zielig die aapjes.Dat dierenleed is toch altijd vreselijk in dat soort landen. Mail jullie morgen nog wel even uitgebreid, verder alles goed hier.
    Liefs mama

• 11 September 2008 - 07:22

Peet:

Hey zus en zwager!

Leuk weer die verhalen van jullie! Fijn dat jullie het naar jullie zin hebben! Beetje jammer van de aapjes inderdaad mensen zijn soms van die barbaren!

Nou geniet nog lekker en tot gauw!

Kus Peet.

• 11 September 2008 - 10:03

Nicoline:

Hallo,

Atijd leuk om wat van jullie reizen te horen, maak er weer wat moois van en geniet lekker.
    Groetjes Nicoline

• 11 September 2008 - 12:49

Merel:

Ja, dat nee nee is, blijft moeilijk te begrijpen. Maar het klinkt toch wel redelijk idylisch verder. Heerlijk genieten dus!
    Groeten Merel

• 11 September 2008 - 17:28

Marielle:

Hé weer heerlijk aan het genieten van een trip ver weg. Tja, ik zit hier in het schoolritme en het klinkt heerlijk idyllisch(goede spelling?)vooral dat dakterras met al die kussens. Veel plezier verder! Ik lees jullie verhalen met plezier.

• 12 September 2008 - 04:44

Reijana:

Arjan en Mariska

Je schrijft zo, dat wij een beetje meereizen,boeiend wat jullie meemaken of het mij altijd wat lijkt (handlezers,dieren) is een ander verhaal.Ik dacht dat je in je profiel met een koe stond, Reijer zegt dat is een paard !!!!!

Nou ja hart.gr. Reijer en Adrie Goede reis God bless you.

• 12 September 2008 - 17:55

Linda En Arnold:

Lekker hoor! Ik ben al weer bijna mijn vakantie vergeten... heel veel plezier nog verder ennuh..... kijk uit met die ooievaars!!
    Groetjes en tot horens,

Arnold, Linda, Marit en Thomas

• 12 September 2008 - 20:43

Aad En Marion:

Spannend allemaal, daar in de medina. Hebben jullie de hand al laten lezen? Zo'n puntmuts met tijgerprint zou je wel staan, Mariska. Overigens is het altijd beter een aap op je schouder te hebben dan een chip.
    Groetjes!

• 13 September 2008 - 07:49

Yvette:

Marrakech klinkt als een echte aanrader, op die aapjes na dan. Maar heel veel plezier en kijk uit naar je volgende verslag!