Miljoenenstad Hong Kong - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Mariska & Arjan - WaarBenJij.nu Miljoenenstad Hong Kong - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Mariska & Arjan - WaarBenJij.nu

Miljoenenstad Hong Kong

Door: Arjan & Mariska

Blijf op de hoogte en volg Mariska & Arjan

18 Juli 2009 | Hong Kong, Hong Kong

Woensdag 16, Alkmaar, Schiphol, Londen en Helsinki
Na heel weinig slaap ging om 3.30 uur de wekker! Onze wereldreis gaat beginnen! Door Arjan zijn ouders naar het vliegveld gebracht, waar oma, André, Cam, Shifri en Sarefina ons al stonden op te wachten met een prachtig spandoek. Dat maakte meteen het eerste slik moment van de ochtend. Even later kwamen Arjan, Sierou, de ouders van Mariska en Petra binnen. Om vaart te kunnen maken zijn we direct in de rij gaan staan voor de KLM balie, maar ondanks de online incheck was het wachten, wachten en nog eens wachten. Petra had nog een mooi fotoboekje in elkaar gezet die op de valreep overhandigd kon worden en ook Sierou had nog een mooi boekje meegenomen. Nu was het moment om te vertrekken aangebroken. Dikke knuffels en kussen werden veelvuldig uitgewisseld om vervolgens met de betraande ogen door de douane heen te gaan. Zo blijkt maar weer wat de belangrijke dingen in je leven zijn...je familie en vrienden. Vanuit het vliegtuig keken we richting het panorama terras en wat zagen we daar: de group stond daar op het juiste moment naar de juiste vlucht te kijken. We proberen nog terug te zwaaien door de luikjes van het raam op en neer te schuiven, maar helaas zagen ze dat niet. En dan start het echt......
De vlucht naar Londen verloopt soepel op een onrustige landing na (rukwinden en dus een hoop gezwieber bij het landen).
Ook de overstap en vlucht naar Helsinki verlopen vlotjes. En vanuit Helsinki hebben we een prima vlucht naar Hong Kong. Tussen de filmpjes en spelletjes door nog wat slapen en dan landen we in Hong Kong!

Donderdag 16 juli 2009 Hong Kong
Nadat we donderdag rond 7.30 plaatselijke tijd aankwamen en onze bagage hadden opgepikt hebben we wat informatie over het openbaar vervoer gehaald bij de informatiebalie en zijn vervolgens lekker ergens wat gaan ontbijten en rustig gekeken wat onze opties waren. Het bleek dat de grote Boeddha dichtbij het vliegveld lag en daardoor +/- 45 min vanaf ons guesthouse. We besloten om na ons even omgekleed te hebben (`t is hier 35 graden en behoorlijk luchtvochtig) onze spullen op het vliegveld op te slaan en de bus te pakken naar de kabelbaan richting de heuvel van de grote Boeddha. Het vervoer gaat hier erg gemakkelijk en met de Octopus card (een soort OV chip) is het zeer makkelijk in en uitstappen en betalen. De grote Boeddha was erg indrukwekkend en in een zeer mooi gebied met vele wandelroutes. We zijn na de Boeddha even wat gaan eten en hebben vervolgens nog een wandeling gemaakt van ongeveer 1,5 tot 2 uur, waarna we er wel een beetje doorheen zaten, snel terug zijn gegaan naar het vliegveld, onze spullen gepakt hebben en de bus naar ons guesthouse gepakt hebben. Ons guesthouse (Hakkas guesthouse) zit in Jordan, een wijk op het vaste land (Kawloon) net boven Hong Kong island. Hong Kong is opgedeeld in vele eilanden en een stuk vaste land met China. De busrit vanaf het vliegveld naar de wijk waar we moesten zijn ging wederom vlekkeloos, alleen om ter plekke tussen alle grote flats de juiste te vinden bleek een groter probleem. Je hebt diverse gebouwen die een eigen naam hebben en waar weer verschillende torens bij horen. Elke toren is weer onderverdeeld in diverse kantoortje, gusthouses en andere bedrijven. Hier en daar wat rond gevraagd en eigenlijk zaten we in eerste instantie dichterbij dan we dachten. Ons guesthouse bestond uit niet meer dan 5 kamers en de vriendelijke eigenaar zat ons al op te wachten en wist ons bij naam welkom te heten. Prima locatie, naast de metro. Na een hoog nodige douche, zijn we naar Temple market gelopen. Hier is s avonds the place to be voor eten. Overal op straat staan tafletjes en krukjes en bakken vol (levende) vis en kan je heerlijk eten, oa de kip met citroen, gestoomde garnalen en heerlijke groenten. Verder is er een avondmarkt en volop leven op straat. Na het eten zijn we echt moe en gaan we snel terug om te slapen.

Vrijdag 17 juli 2009 Hong Kong
Vandaag de tijd genomen rustig op te starten. Bij een bakerij hebben we wat broodjes gehaald en zijn we naar een prachtig park (Kowloon park) gelopen. Dit park heeft zwembaden, sportfaciliteiten, flamingo`s, papagaaien,schildpadden, een beeldentuin, etc. Op een bankje hebben we ons ontbijt genuttigd en een plan gemaakt voor de dag. De dag gestart met een trip met de Star ferry tussen het vaste land en HK island. Dit geeft je meteen een goede indruk van deze miljoenen stad met al die enorme gebouwen en de mooie heuvels in de omgeving. Vanaf de Star ferry zijn we door het centrum richting de The Peak Tram gelopen. Op weg naar de tram zijn we het gebouw van de Bank of China even snel ingedoken, waar bezoekers naar de 43ste etage mogen voor het uitzicht. Een erg geinige belevenis met een rappe lift (even klaren is wel nodig). De tram brengt je de heuvel op op het eiland en geeft een nog mooier overzicht over de stad. De tram bestaat al sinds de 19e eeuw en maakt een indrukwekkend stijgingspercentage. Bovenop genoten van het uitzicht en van de verkoelende bries die op die hoogte een beetje aanwezig is. Om een beetje de centjes te sparen niet de tram maar de bus teruggenomen en aansluitend met de metro teruggegaan naar het guesthouse. Hier nog even een paar uur slaap bijgepakt. Om 20 uur is er aan de kade iedere dag een lichtshow met muziek, waarbij de op de gebouwen aanwezige neonverlichting wordt aan en uitgezet en gevarieerd op de maat van de muziek, erg mooi gezicht en natuurlijk een goed moment om even met de opties van de beide cameras te spelen voor de mooiste opnamen. We stonden op een prima plek om dit te bekijken, namelijk net aan de overzijde van de stad. Na de show teruggelopen naar onze wijk, waar we wederom heerlijk gegeten hebben en het plan voor morgen hebben opgesteld. Hong Kong is een erg leuke stad, opvallend schoon, prima georganiseerd, vriendelijke behulpzame mensen die bijna allemaal engels spreken en veel groen in de omgeving al is natuurlijk het centrum vol met enorm grote gebouwen.

Zaterdag 18 juli 2009, Hong Kong- Vietnam / Hanoi
Na alle drukte van de stad en met t oog op de vlucht naar Vietnam later deze dag hebben we ervoor gekozen de ochtend door te brengen op Lamma Island. Dit is een van de outside eilanden waar geen hoge gebouwen staan en geen autos rijden. Vroeg opgestaan om op tijd te zijn voor de Ferry naar Lamma Island, gelegen ten zuiden van HK Island. Het was een dag van net op tijd zijn. Na het uitchecken uit het guesthouse (spullen achtergelaten voor later) hebben we de metro genomen naar Central. We wisten dat de boot om 8.35 ging en zoals gezegd waren we net op tijd. En ook nog eens net genoeg geld op de Octopus kaart staan. Niet voor de terugweg, maar gezien de tijd de gok maar genomen. Een erg leuke boottrip van +/- 40 minuten, langs de westkust van HK Island en aangekomen op Sok Kwu Wan. Deze plaats staat bekend om zijn visrestaurants en dat wordt inderdaad direct duidelijk; het hele dorp is een aaneenschakeling van restaurants. Alhoewel je eerder denkt in een groot aguarium terecht gekomen te zijn: overal staan bakken en aquariums met levende vissen in alle soorten en maten, krabben, kreeften, garnalen etc. (best zielig aldus Maris) Bij de ingang van het dorp stond een bord met de wandelroutes op het eiland. Voor ons was de beste keus om naar het andere dorp op het eiland te lopen en daar de ferry terug te pakken. Een prachtige route, het eerste deelvrij steil, maar daarna werd het meer glooiend en zeer goed beloopbaar. Zoals alles in HK is het zeer goed aangegeven met bordjes, informatieborden, etc. Het is bijna knap om fout te lopen. Op ongeveer ¾ van de wandeling kwamen we langs een strand waar Maris een lekkere duik heeft genomen. Ook hier is de verzorgdheid weer top, met douches en eet en drinkgelegenheden. Na de tussenstop zijn we doorgelopen naar het andere dorp. Ook hier weer veel restaurants waar we bij 1 nog gelunched hebben voor we de ferry van 13.00 uur terug hadden (wederom net op tijd klaar met eten, de ferry op en wegvaren) We hadden al opgemerkt dat het weer aan het betrekken was; wolken kwamen overal vandaan. Terug in het gueshouse vertelde de eigenaar dat er een tyfoon was. Dat hebben we gemerkt: eenmaal op het vliegveld zag de lucht zwart, waaide het enorm en waren veel vluchten richting China gecancelled. Onze vlucht naar Hanoi (Vietnam) ging gewoon en uiteindelijk hebben we maar een half uur vertraging maar wel veel turbulentie. Op naar Vietnam!

Liefs, Arjan en Mariska